luni, iulie 20

Design Review 2010 – DWF, DWG, PDF etc

design_review_2010_web Design Review 2010 este un soft Autodesk gratuit si reprezinta o alternativa oferita celor care au nevoie sa deshida/corecteze/printeze proiecte create in AutoCAD fara a cumpara programul. Alaturi de DWG TrueView 2010, Design Review 2010 este gandit ca un program care sa ajute colaborarea intre cei implicati intr-un proiect (beneficiar, proiectant, executant, consultanti tehnici etc) chiar daca acestia nu detin licente AutoCAD.
Sa vedem pe scurt: cui foloseste? cum arata? si ce face? 
Design Review 2010 este de fapt cea mai recenta versiune a vechiului DWF Viewer. Asa cum spune si numele initial este un soft pentru deschis DWF-uri. In afara de deshis se mai pot adauga diferite note si printa respectivele planuri.
DWF (DesignWebFormat) este un fel de concurenta a PDFului. Un format in care se pot publica desenele ACAD si care poate fi deshis si manipulat fara a avea AutoCAD instalat. DWF-urile pot fi 2D si/sau 3D si contin un minim de informatii necesar intelegerii desenului.
Teoretic lucrurile ar functiona cam asa: proiectantul care are licenta AutoCAD face o propunere de proiect pe care o salveaza ca DWF si o trimite clientului sa o vada. Clientul care nu are AutoCAD (si nici copii care sa pirateze) descarca gratuit de la AutoDesk noul DR(DesignReview) 2010  si cu el deschide DWF-ul primit de la proiectant. Folosind instrumentele de adnotare ale programului face cateva modificari si note pe plan dupa care il trimite inapoi. La fel se intampla apoi de fiecare data cand planul respectiv trebuie sa ajunga la cineva care nu are AutoCAD dar care trebuie sa intervina sau sa corecteze diferite elemente ale proiectului. Chiar si cand vine vorba de printare daca cei implicati aleg sa printeze la un centru de copiere fara licenta AutoCAD ei pot face asta folosind noul DR2010.
Buuuun, asta e teoria! Ce se intampla in realitate? Greu de spus, in Romania cred ca cu totul altceva pentru ca se pirateaza la greu si pentru ca PDF-ul e muuult mai popular decat DWF-ul asa ca daca vrei sa-i trimiti cuiva, care nu are AutoCAD, un plan pentru revizuire foarte probabil o sa trimiti un PDF si o sa trimita inapoi PDF-ul mazgalit si apoi scanat.
Dar sa revenim la subiect si anume: Design Review 2010.
dr2010home_webInterfata: Ultima versiune DR introduce o combinatie intre  interfata tip Ribbon si ToolPalettes alaturandu-se astfel celorlalte produse lansate de Autodesk in ultimii doi ani. E foarte bine venita pentru ca ofera acces usor la aproape toate instrumentele programului, de altfel nu prea multe. Dezavantaje: poate ajunge sa ocupe 2/3 din ecran si la prima vedere pare cam confuza combinatia intre ribbon, toolbars si toolpalets inghesuite toate pe ecran.
Formate: Asa cum am spus formatul pentru care a fost facut este DWF dar incepand cu aceasta versiune DR poate deshide si PDF si DWG (DWG doar cu TrueView instalat si nu deshide chiar DWG ci face o conversie a acestuia in DWF)
Printare: DR ofera cam toate facilitatile de printare uzuale si chiar una in plus avand o optiune de printare a desenului pe mai multe pagini mai mici. Practic daca vreau sa printez un A1 pe opt foi A4 DR face toata aranjarea fara a mai fi nevoie sa fac eu layout-uri separate sau alte artificii.
dr2010mm_web Adnotare: Odata deschis desenul in DR poti sa mazgalesti peste el cum vrei… sageti, norisori, texte, linii, mesaje si orice iti trece prin cap. Dezavantaje: cred ca e mult mai simplu cu markerul pe hartie. Avantaje: pe hartie nu ai UNDO si DELETE
dr2010tools_web 2D/3D: DR se descurca la fel de bine cu DWF-uri 2D si 3D. Are toate instrumentele de navigare necesare, poate interpreta “saved VIEWS”, poate face sectiuni si are diferite tipuri de vizualizare a modelului (shaded, whireframe etc).
Diverse: DR recunoaste: layere, proprietati ale obiectelor, dimensiuni (are propriile instrumente de masurare inclusiv pentru suprafete), sheet sets, layouts
DR poate deshide PDFuri si le poate combina intr-un singur document.
DR poate deschide DWG si DXF daca e instalat impreuna cu DWG True View. In realitate converteste respectivele fisiere in DWF-uri si deschide rezultatul… dar tot e ceva.
Si cu asta gata. Pentru cineva care a folosit foarte rar  formatul DWF cred ca m-am descurcat destul de bine :)
In sectiunea de Download avem un link direct catre pagina AutoDesk de unde se descarca gratuit Design Review 2010.
Printeaza aceast articol

3 comments:

  1. stii ceva in calculatoare si programe...........felicitari !
    poti sa-mi recomanzi vreun program free cu care pot sa fac niste efecte pe o poza ...i love you...floricele care cad .........etc ......
    ?
    mersi anticipat !
    salutari all !

    RăspundețiȘtergere
  2. @ Iosif
    Multumesc pentru felicitari. Softuri gratuite pentru desen si editare foto sunt multe (ex: GIMP, SketchUp). Cred totusi ca Google te poate ajuta mai mult decat mine pentru ca nu cunosc domeniul suficient cat sa fac recomandari.

    RăspundețiȘtergere
  3. Interesant subiect, cat ti-a luat sa-l faci? felicitari...

    RăspundețiȘtergere