marți, mai 26

Cotarea pe doua linii in AutoCAD

Prin cotare pe doua linii ma refer la cotele folosite în general pentru uși/ferestre în planurile de arhitectura. Cota de sus reprezinta lățimea golului  și cota de jos reprezinta înălțimea.

Cotarea precum cea din imagine se poate face în diferite feluri. Inițial articolul propunea editarea în Properties->Text->Text override dar în comentarii (multumesc Diana M.) a apărut o soluție mai buna: editarea proprietăților cotei la Properties->Primary units->Dim suffix. Folosind aceasta varianta se poate folosi și comanda Match Properties pentru a modifica alte cote. Pasii sunt urmatorii:

1. Se cotează golul cu o cota obișnuita
2. Se selectează cota și se deschide fereastra Properties (cu cota selectata click dreapta -> click pe Properties)
3. În fereastra Properties se adaugă text în câmpul Dim suffix de la secțiunea Primary units. Textul va fi \X urmat de înălțimea dorita, în cazul din imagine 210.

Ce este important de înțeles este ca "\X" este un indicator de formatare pentru AutoCAD si nu apare scris efectiv în cota. În textul cotei va apărea doar ce este scris după "\X". Aici pot scrie și cifre și litere, de exemplu 210 sau 210cm sau 210+30... și tot asa.

Indicatorii ce pot fi folosiți sunt:

\X - trece sub linia de cota
\P - schimba rândul fără a trece sub/peste linia de cota
<> - este dimensiunea efectivă a cotei (se actualizează dinamic dacă cota se schimba)

Indicatorii pot fi folosiți și în alte câmpuri din proprietățile cotelor (ex.: Text override, Dim prefix)
<> si \X se pot folosi o singură dată în proprietățile unei cote, simbolurile nu funcționează în cazul în care se folosesc "Alternate Units"

 Nota: Acest articol a fost publicat in Martie 2009 si actualizat in Mai 2020.


Printeaza aceast articol

4 comments:

  1. CE SETARE TRE FACUTE CA ATUNCI CAND LINIA O FACI ELASTICA SI DECI MICSOREZI SAU MARESTI LUNGIMEA SEGMENTULUI ,,COTA SA INDICE SCHIMBAREA LUNGIMII?????????

    RăspundețiȘtergere
  2. @mircea
    pentru a se modifica odata cu obiectul, cotele trebuie sa fie asociative, cauta in fereastra cu setari pentru cote ceva care sa semene cu "Make new dimensions associative" (in functie de versiune ar trebui sa fie la User Preferences) si acolo asigurate ca optiunea respectiva e bifata

    RăspundețiȘtergere
  3. buna,se mai poate intr-un fel.
    selectat cota si la proprietati la Primary Units -> Dim Suffix -> se scrie \X210 - unde 210 e cota/dimensiunea pe care o vrei tu sa o scrii(X scris cu caps lock). e foarte faina asta si pentru ca merge cu match properties.
    Felicitari pentru blog, am gasit explicatie la o problema pe care o aveam de mult.
    Spor la treaba !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Diana, am actualizat articolul cu varianta propusa de tine pentru ca este intradevar mai eficienta. Multumesc si spor!

      Ștergere