duminică, martie 8

Unitati de masura in AutoCAD - Partea I

Am observat ca, alaturi de” Layouturi”, unitatile de masura si mai ales scara de desenare, sunt printre cele mai confuze si incomplet cunoscute concepte de baza ale AutoCAD-uli. Poate pentru ca sunt totdeauna explicate la inceputul cartilor in paginile peste care toata lumea sare ca sa ajunga mai repede la comanda LINE… sau poate pentru ca, desi in realitate sunt cat se poate de evidente, pe calculator par mult mai incurcate. Voi incerca pe parcursul a doua postari sa clarific putin felul in care AutoCAD-ul interpreteaza si foloseste unitatile de masura.
Imaginile sunt din versiunea 2006 dar ideea e usor de urmarit si in alte versiuni.

Despre unitati de masura, standarde si… AutoCAD

Pe lume unitatile de masura sunt multe si variate... pe noi ne intereseaza deocamdata unitatile de masura pentru lungime, suprafata, volum si unghiuri.

Exista, doua standarde de larga circulatie: Metric si Imperial, reglementate de ISO respectiv ANSI*.

Metric masoara in milimetru, metru, metru patrat, metru cub… etc.
Imperial masoara in inch, foot, square foot… etc.

Pentru standardul Metric o lungime de trei metri a unei linii va arata asa:
L=3m =300cm =3000mm =0.003km
Aceeasi lungime de linie va arata in standardul Imperial asa:
L= 118.11" = 9' 10 1/8" =9'-10.11" – de remarcat nu numai ca sunt alte valori dar si ca arata
altfel… cu fractii liniute ghilimele apostrofuri si altele :)

AutoCAD-ul este pregatit pentru ambele standarde.

Romania foloseste standardul Metric (ISO) deci retinem ca: ISO=Metric si ANSI=Imperial
ISO e bun… ANSI nu e bun

Pentru a lucra bine in modul Metric ar fi bine sa:

1. Il anuntam pe AutoCAD de cate ori incepem un desen ca urmeaza sa desenam in standard Metric pentru a ne pregati hasurile si tipurile de linie scalate pentru Metric (acadiso.pat si acadiso.lin)

Putem face asta in mai multe feluri… iata cateva:
  • cu fereastra de dialog: Create New Drawing – Start from Scrach – Metric Aceasta este practic o fereastra de dialog (o sa-i spunem pe viitor “Startup dialog box”) care poate aparea la inceputul fiecarui desen si ne va intreba daca vrem sa desenam in Metric sau Imperial. Activarea ei la incepera desenelor noi este controlata de Tools-Options-System-Startup.

  • Selectand template-ul (sablonul… daca ai avut ghinionul sa inveti AutoCAD in limba romana) acadiso.dwt** din: New – Select template – acadiso.dwt daca Startup dialog box este dezactivata (vezi mai sus cum se activeaza/dezactiveaza daca deja ai uitat)


  • Folosind variabila de sistem MEASUREINIT***

    MEASUREINIT (masura initiala … ca sa o tinem minte) poate avea doua valori
    0 – pentru Imperial (ANSI)
    1 – pentru Metric (ISO)

    Aceasta variabila controleaza standardul in care AutoCAD va deschide un desen nou (ISO sau ANSI) astfel odata setata la valoarea 1 toate desenele noi vor fi create pentru ISO… adica va fi preselectat acadiso.dwt… adica va incarca hasuri si tipuri de linii pentru Metric.

    E bine de stiut ca pe langa MEASUREINIT care controleaza practic standardul in care AutoCAD va incepe toate desenele noi mai exista si MEASUREMENT care controleaza standardul desenului curent. MEASUREMENT are aceleasi valori 0 si 1 care inseamna aceleasi lucruri… ANSI si ISO doar de data asta pentru desenul care este deschis si activ in momentul apelarii variabilei. De cate ori deschid un desen venit de cine stie unde pentru cine stie ce operatie verific valoarea lui MEASUREMENT… daca desenul provine dintr-o tara cu sistem metric dar MEASUREMENT are valoarea 0 stiu din start ca cel care a desenat nu e chiar expert si foarte probabil o sa am si alte probleme cu desenul respectiv.
2. Ne asiguram ca AutoCAD va afisa unitatile de masura asa cum trebuie

Si asta putem face in mai multe feluri dar o sa ma limitez la unul ca altfel nu mai termin postarea asta niciodata…

  • Folosim comanda: Format - Units si ne asiguram ca fereastra care se deschide arata ca in imaginea de mai jos
    De fapt nu facem altceva decat sa alegem Decimal pentru distante/lungimi pentru ca dimensiunile noastre sunt in sistem zecimal, apoi alegem precizia de afisare la doua zecimale (aici putem alege cate vrem… AutoCADul oricum calculeaza tot timpul cu 16 zecimale) apoi alegem ca ungiurile sa fie masurate in Decimal Degrees… ca asa le masuram noi (nu Grads care e si el in lista), alegem si pentru ungiuri precizia de afisare iar in final alegem unitatea in care sa fie scalat eventualul cotinut pe care il aducem din alte desene (o sa revin la setarea aceasta in “Unitati de masura in AutoCAD – Partea II”). Mai sunt acolo doua setari legate de unghiuri… in ce directie sunt “zero grade” si in ce sens se masoara unghiurile… AutoCAD-ul vine setat cu 0 grade spre EST (dreapta)… si masurarea ungiurilor in sens contrar acelor de ceasornic… e bine de tinut minte si de lasat asa. Daca vreodata e nevoie si acestea se pot schimba.

    Odata facute aceste setari AutoCAD-ul le va tine minte pana intram din nou sa le modificam. Deci este suficient sa facem aceste setari odata pentru toate viitoarele utilizari ale programului. Putem oricand schimba precizia de afisare sau modul de afisare al unitatilor dar in cele mai multe cazuri setarile din imaginea de mai sus sunt suficiente pentru userul din Romania sau oricare alta tara care foloseste sistemul Metric.


Concluzie:

Pentru a lucra in modul Metric trebuie sa ne asiguram ca si AutoCAD-ul stie ca vrem asta.
  1. Incepem orice desen nou in modul Metric (cu acadiso.dwt)
  2. Setam afisarea unitatilor in sistem zecimal (conamda UNITS)

Daca aceste doua conditii sunt indeplinite atunci putem trece linistiti la Unitati de masura in AutoCAD – Partea II unde vom discuta despre scara de desenare si scara de plotare… relatia dintre AutoCAD si subunitatile de masura si vom vedea ce trebuie facut ca sa eliminam toate confuziile legate de masurarea distantelor, cotare, plotarea desenelor la diferite scari, scalarea desenelor cu diferiti factori , inserarea desenelor cu alta scara si altele…


Note:
* - problema standardizarii si reglementarii e de fapt mai stufoasa dar e bine de retinut ca ISO (International Organization for Standardization) se ocupa de standardul Metric si ANSI (American National Standards Institute) se ocupa de o versiune a standardului Imperial. Pentru detalii pe subiect si o prezentare mai exacta incerca: http://en.wikipedia.org/wiki/Metric_units respectiv http://en.wikipedia.org/wiki/Imperial_units dar nu acum…
** - fratele cel rau al lui acadiso.dwt este acad.dwt – template-ul pentru ANSI care are ca rezultat folosirea hasurilor si tipurilor de linie scalate ANSI (acad.pat si acad.lin)
***- daca nu stii nimic despre variabilele de sistem poti sa citesti postarea despre ele… daca postarea respectiva nu exista sigur va aparea pe viitor.
Printeaza aceast articol

0 comments:

Trimiteți un comentariu