vineri, martie 13

Devoratorii de resurse... deghizati

De cateva saptamani pe unde ma uit gasesc numai articole despre AutoCAD 2010. Mai sunt cateva zile pana la lansarea oficiala si deja stiu mai multe despre 2010 decat despre 2008 si 2009... pe care recunosc nu le-am deschis de mai mult de 3-4 ori. Am zis sa fiu si eu in pas cu lumea si sa scriu ceva despre noua versiune dar din pacate nu am gasit nimic care sa ma incante peste masura (poate noile "object constrains" care sigur se vor dovedi utile dar vreau sa le testez inainte de a povesti).

Asa ca astazi in loc sa scriu despre AutoCAD 2010, asa cum imi doream, o sa demasc patru vinovati de incetinirea lucrului in AutoCAD si chiar blocarea softului*.

Toata lumea stie ca 3D-ul consuma resurse... cu cat mai complex cu atat mai multe. Dar cine ar fi crezut ca la fel de flamande de resurse sunt si...
  1. Hasurile
    dap... hasurile mananca resurse la greu... mai ales cele complexe Din acest motiv apare cateodata mesajul: "Hatch too dense to display" softul stie ca daca se incarca prea rau o sa crape si a limitat by default variabila MaxHatch la 10000 de segmente pe hasura
    Ca sa scapi de mesaj si sa hasurezi cum si cat vrei poti sa bagi in linia de comanda:
    (setenv "MaxHatch" "1000000")
    si s-a rezolvat... dar e posibil sa te alegi cu un desen pe care abia il mai misti pe ecran :)
  2. Textele
    dar nu orice texte... textele servite in cantitati mari si/sau cu fonturi "nepotrivite"

    ACAD-ul vine cu niste fonturi ale lui... fonturile cu extensia *.shx. Sunt o gramada si as putea scrie un post doar despre ele. O sa amintesc doar cateva:
    txt.shx, simplex.shx, romand.shx... etc
    Fonturile acestea native AutoCAD se inteleg foarte bine cu softul si in general nu creaza erori, anomalii, probleme....
    Nu la fel de bine se inteleg cu AutoCAD-ul si restul fonturilor din Windows mai ales cele "solide" cumar fi Arial si Arial Black. De fapt ACAD-ul se cam chinuie sa le afiseze si miste pe ecran. In functie de cat de multe sunt si de cat de performant e calculatorul textele facute cu fonturi ne-native AutoCAD pot incetini editarea... si chiar bloca toata povestea. Recomandat e ca in timpul editarii sa se foloseasca foturi native (*.shx) si apoi daca e neaparat necesar sa se schimbe doar pentru plotare cu unele mai aratoase.
  3. Rasterele... rotiterasterele oricum consuma resurse... dar sa vezi daca le mai si rotesti!

    Imaginile pot fi inserate in AutoCAD pentru multe chestii... si oricum consuma resurse. Daca mai e si IMAGEQUALITY setat la HIGH... e si mai trist. Dar, ca si cum nu era de ajuns, mai e ceva care poate transforma rasterele intr-un cosmar: rotitul. Oricat de greu pare de crezut daca rotesti un raster chiar si cu un grad va consuma mai multe resurse decat lasat la 0 grade.
    Daca lucrezi pe un raster si se misca mai freu decat crezi tu ca ar trebui sa se miste asigura-te ca
    IMAGEQUALITY e setat pe DRAFT si in Properties-Rotation la raster scrie 0(zero).
  4. DXF-ulDrawing Exchange Format (DXF) e foarte bun... dar nu pentru AutoCAD :)

    DXF-ul asa cum ii spune si numele este un format creat pentru interoperabilitatea (nu cred ca exista cuvantul asta in limba romana...) intre diferite softuri si platoforme... adica DXF e citit si de Ilustrator si de Corel si de ArhiCAD si de Google SketchUp si de Microstation si de Solidworks... si tot asa.
    Tocmai ceea ce face DXF-ul un format atat de versatil face si fisierul mai mare si mai avid de resurse in AutoCAD. Asa ca primul lucru pe care vrei sa-l faci cand primesti un DXF de undeva e sa-l salvezi ca DWG.

A aparut crucea! - poveste adevarata :)

In 2004 am primit de la un client un DXF care se s-a deschis in 9 ore. Nu exagerez deloc. La vremea respectiva aveam doar un calculator... si ala era laptop... asa ca l-am dus la un prieten cu calculator puternic (Fane) si l-am lasat la el sa se deschida pentru ca nu stiam nici macar ce contine. Stiam de la client doar ca e un plan mare pe care nu prea poate nimeni sa-l deschida. Am lasat desenul la deschis intr-o seara. Am baut multa bere. Am plecat acasa.
Pe la 4 dimineata am primit un SMS in care scria: "Gata, s-a terminat
! A aparut crucea!". Destul de macabru... dar era Fane care imi spunea ca s-a deschis desenul... si a aparut cursorul de la AutoCAD care arata intradevar... ca o cruce :)
Desenul respectiv era un DXF cu plansa de sinteza de la un PUG (Plan Urbanistic General) care avea sub partea de urbanism si partea cadastrala cu puncte si coordonate. Daca nu ati vazut niciodata un PUG va pot spune ca se ia un plan cat un oras se coloreaza in toate culorile pamantului, se glazureaza cu hasuri de toate felurile, se orneaza cu linii care mai de care mai deosebite si se presara la final simboluri de toate felurile culorile si marimile.
Daca nu ati vazut niciodata planuri cadastrale cu coordonatele punctelor in ele... nu ati pierdut nimic... :) multe multe multe multe texte si linii!
In fine, ideea e ca planul asta le avea pe toate si mai era si DXF!!! Mare noroc ca textele aveau fontul txt.shx (probabil cel mai simplu font nativ AutoCAD) pentru ca altfel nu cred ca se mai deschidea vreodata.
Am salvat desenul ca DWG... si deja se deschidea in maxim 15 minute. Am sters toate textele de la partea de cadastru... si acum se deschidea chiar repejor dar se misca greu. Am freeze**-uit cateva din layerele cu hasuri... si deja am obtinut un desen pe care puteam sa lucrez.


In concluzie cei patru "prieteni" care manaca din frigider (consuma resurse) daca nu stam cu ochii pe ei sunt:

  • Hasuri (mai ales cele complexe)
  • Texte (mai ales cu fonturi care nu sunt native ACAD)
  • Rastere (mai ales daca sunt rotite)
  • DXF - uri... mai ales in AutoCAD :)




    * Postarea se refera in general la desene de dimensiuni mari cu elemente multe (GIS, urbanism, cadastru, edilitare...etc) dar poate fi valabila si pentru desene obisnuite in functie de calculator si elementele desenului
    **Freeze - la layere, le face invizibile dar le si scoate din calculele de REGEN pe care le face softul
Printeaza aceast articol

1 comments:

  1. Multumesc! Multumesc! Multumesc!
    Da` eu ma gandeam ca in DXF consuma mai putin

    RăspundețiȘtergere