marți, aprilie 7

Ce e nou in AutoCAD 2010?


Adunate din "review-uri", bloguri, documentatie oficiala si din asa numitul "New Feature Workshop" iata cateva din noutatile cu care se lauda AutoCAD 2010.

- configurarea mediului de lucru inca de la instalare
Se ofera posibiliattea de a configura interfata in timpul instalarii programului. Optiunile sunt in functie de specialitate (arhitectura, inginerie, etc), tipul desenelor (2D/3D) si de standardul folosit (Imperia/Metric).
Desi pare util probabil nimeni nu va pastra interfata propusa de soft dar alegerea standardului Metric sau Imperial in momentul instalarii este FOARTE bine venita (se instaleaza complet doar ca la prima deschidere este gata pentru desenul in standardul ales la instalare).

- butonul Application Menu
Aflat in coltul din stanga sus al ferestrei (ca la Office 07), permite accesul rapid la functiile care se gaseseau in Meniul "File" (new, open, save, save as, export, print, publish etc) si la alte setari generale de configurare (Options). Nu am deschis prea des versiunea 2009 asa ca sper ca nu era si acolo... sau ca macar s-a schimbat ceva major in 2010 :)

- desen parametrizat
Probabil una dintre cele mai importante noutati aduse de 2010. Este practic un set intreg de comenzi care permite conditionarea elementelor din desen cu anumite "constrangeri" parametrice (aproape ca nici eu nu inteleg ce am scris).
Pe scurt cand modifici o linie aceasta poate atrage modificarea altor elemente din desen. Daca am stabilit ca linia respectiva trebuie sa fie paralela cu alte obiecte din desen acestea se vor modifica odata cu linia pentru a ramane paralele cu aceasta. "Constrangerile" pot fi geometrice (paralel, perpendicular, tangent etc) sau dimensionale (lungimi, ungiuri, raze...etc)


- modelare 3D imbunatatita
Noi optiuni si comezi de modelare 3D.
Nu o sa intru in amanunte pentru ca nu cred ca AutoCAD va deveni vreodata un soft potent de modelare si randare 3D. Toata munca investita in partea de 3D a AutoCAD-ului mi se pare mai de graba o lipsa de strategie pe termen lung a AutoDesk-ului care de ani buni tot cumpara si vinde solutii 3D in incercarea de a-si mari cota de piata fara a se decide ce dezvolta si la ce renunta.

- optiuni si comenzi noi de lucru 2D
  • hasurile au "grips" si pot fi editate chiar daca nu sunt asociative
  • problemele de contur la hasurare sunt acum marcate cu cercuri ca sa stii unde nu se inchide conturul (foarte tare)
  • "directia" (ordinea vertecsilor) intr-o polilinie poate fi acum schimbata (util de exemplu in cazul exportului catre softuri GIS unde directia polyliniilor conteaza sau in cazul tipurilor de linie cu text integrat sau pentru comenzie MEASURE si DIVIDE in modul Block)
  • o noua comada de masurare care reuneste masurarea pentru distante, unghiuri, raza, suprafata si volum (masurarea distantei nu mai e doar intre doua puncte, se pot introduce oricate puncte si programul calculeaza distanta totala, in timpul definirii unei suprafate pentru masurarea ariei respectiva suprafata este acum colorata pentru o mai buna vizualizare)
  • comanda PURGE are adaugate etitati cu lungime 0 si obiecte tip TEXT fara cotinut
  • obiectele tip spline pot fi convertite in polyline (cu un parametru de precizie care determina cat de exact va fi facuta conversia)
  • o noua variabila de sistem care controleaza viewporturile din Layout Space, pana acum daca se rotea un Viewport continutul ramanea in pozitia initiala, acum se poate seta sa se roteasca odata cu Viewport-ul
As mai adauga interfata tip "Ribbon" si un format DWG imbunatatit. Interfata, desi introdusa odata cu AutoCAD 2009, s-a impus intre timp si probabil va deveni standard asa ca daca incepi sa lucrezi in AutoCAD cu ACAD 2009 sau 2010 ar fi bine sa te obisnuiesti cu Ribbon-ul pentru ca "it's here to stay".

In concluzie upgrade-ul la 2010 ramane la fel de "recomandat" ca si cel la 2009. Daca iti plac interfetele spectaculoase, nu ai lucrat prea mult in versiunile anterioare si ai un calculator cu care sa te lauzi cunoscutilor (ACAD 2010 consuma resurse fara mila) atunci poate e bine sa upgradezi. De asemenea daca din orice motiv nu stii ca exista 3ds Max, Cinema 4D, Maya si muuulte alte solutii dedicate 3D atunci iarasi probabil iti vei dori AutoCAD 2010. In rest poate prin 2012 as recomanda trecerea la ACAD 2010 pentru ca pana atunci o sa apara inca 3 variante si mai complicate.
Singurul motiv de upgrade ar fi, poate, noile "constrangeri" parametrice, dar din pacate cine a avut nevoie de ele foloseste deja alte softuri in care desenarea a fost parametrizata de mult.

Cam atat despre AutoCAD 2010, in rest numai de bine!

Printeaza aceast articol

0 comments:

Trimiteți un comentariu