sâmbătă, martie 14

Unitati de masura in AutoCAD-Partea II

A venit timpul sa scriu din nou despre unitati de masura. Sa fiu sincer as mai fi amanat putin dar ieri au venit 3 desene care m-au convins sa scriu cat mai repede. Erau trei DWG-uri cu planuri ale aceleiasi cladiri care trebuiau "unite" intr-un singur plan si pregatite Layouturi pentru plotarea la diferite scari. In cele trei DWG-uri problema scarii si a unitatilor de masura era atat de diferit si de... prost inteleasa incat am stat o ora numai sa le aduc pe toate la un numitor comun…am pierdut 3 ore si m-am enervat teribil.

Sa trecem la subiect... In Partea I am aratat ca AutoCAD-ul este pregatit pentru multe feluri de a masura si desena si ca in primul rand trebuie sa in anuntam ca desenam in standard Metric. Cu alte cuvinte ne asiguram ca nu ne arata ghilimele si apostrofuri cand masuram o distanta si sa ne mai asiguram ca foloseste hasurile si tipurile de linie pentru standardul Metric(ISO).
In Partea II voi discuta despre scara de desenare si plotare si depre cum se folosesc in AutoCAD unitatile de masura metrice.

Scara desenului - definitii generale

Scara unui desen reprezinta raportul intre o dimensiune in desen (pe hartie) si aceeasi dimensiune in realitate.
Scara desenului este strict un raport... o proportie, intre doua dimensiuni masurate cu aceeasi unitate de masura.
Scara se reprezinta numeric printr-un numar, urmat de doua puncte urmat de alt numar:

1 : 100 | 1 : 50 | 20 : 1

primul numar reprezinta distanta masurata pe hartie al doilea numar reprezinta de cate ori este mai mare sau mai mica aceeasi distanta in realitate
.

Pot folosi orice unitate de masura, cu conditia sa fie aceeasi si in desen si in realitate, asa ca voi folosi ... "lungimi de pix" pentru a exemplifica:

Scara 1 : 100 inseamna ca 1 lungime de pix pe hartie va fi egala cu 100 lungimi de pix in realitate.
Scara 20 : 1 inseamna ca 20 lungimi de pix pe hartie vor fi egale cu 1 lungime de pix in realitate.
(scara 20 : 1 poate fi scrisa si ca 1 : 0,05... adica o lungime de pix pe hartie este egala cu 20/1=0.05 lungimi de pix in realitate... dar ca sa nu se complice treaba cu numere subunitare se prefera 20 : 1 in loc de ... 1 : 0,05)

Scara de desenare a aparut evident din nevoia de a reprezenta chestii foarte mari pe suporturi mai mici fara a pierde proportiile intre elementele desenului. Scara de desenare a aparut muuuult inaintea calculatorului.

Iata si un tabel de conversie a scarii exprimat in ceva mai normal... centimetri:
Scara Pe hartie In realitate
1:1 1cm 1cm
1:20 1cm 20cm
1:50 1cm 50cm
1:100 1cm 1m
1:200 1cm 2m
1:500 1cm 5m
1:1000 1cm 10m
1:10000 1cm 100m

Unitatile... si mai ales subunitatile de masura metrice in AutoCAD

Aici vine partea mai greu de inghitit:
AutoCAD NU ARE UNITATI DE MASURA PREDEFINITE. Nu lucreaza in metri, centimetri, milimetri etc.
AutoCAD lucreaza in unitati universale pe care le putem numi simplu UNITS.
Ce reprezinta o unitate (1 UNIT) in desenul meu?
Doar eu hotarasc la inceputul desenului. Poate fi 1 Metru... 1 Milimetru... sau 1 Kilometru. Tot ce trebuie sa fac e sa iau o decizie la prima linie pe care o desenez.

ex.: vreau sa fac o linie care in realitate are 3 metri... daca decid sa desenez in metri scriu la lungime 3... si gata linia mea are 3 metri. Daca vrau sa desenez in centimetri scriu la lungime 300 si gata linia mea va avea 300cm... adica 3 metri, daca decid sa desenez in milimetri... scriu la lungime 3000 si am desenat aceeasi linie in milimetri. AutoCAD-ul nu stie si nici nu ma va intreba vreodata ce am decis sa fie 1 UNIT. Daca desenul ramane pe calculator tot e trebuie sa fac este, eventual, sa scriu undeva... 1 UNIT=1 Metru... sau 1 UNIT = 1 Milimetru pentru ca oricine deschide desenul meu sa stie atunci cand masoara o distanta in desen ca daca scrie acolo "3" asta inseamna 3 metri sau inseamna 3 milimetri.

Scara in AutoCAD

Presupunand ca pana aici e clar apare inrebarea:
De unde toate problemele, calculele si confuziile legate de scara?
Pai de fapt majoritatea apar atunci cand vrei sa printezi desenul! Acolo este cel mai intalnit loc in care AutoCAD-ul va aduce in discutie conceptul de "scara" - "Plot scale" respectiv "Viewport scale" (ar mai fi si fereastra UNITS, unde apare"Insertion scale", despre care am promis in prima parte ca voi vorbi si o sa vorbesc dar un pic mai tarziu).
Revenind la "Plot Scale" si "Viewport Scale" rezolvarea este foarte simpla:
IN AUTOCAD SCARA DE PLOTARE ESTE CONCEPUTA PENTRU DESNUL 1:1 IN MILIMETRI!!!
Asta e tot! Daca desenezi in milimetri toate scarile din ferestrele de plotare si viewporturi se vor potrivi ca prin minune pe hartie.

Sa "desenezi 1:1 in milimetri" inseamna ca la prima linie ai decis ca 1UNIT = 1mm asa ca daca linia avea in realitate 1 metru tu desenezi o linie lunga de 1000 de unitati... pentru ca ai hotarat ca "desenezi 1:1 in milimetri". Astfel printarea la scara va deveni joaca de copii indiferent la ce scara te hotarasti sa printezi... ceea ce vei selecta la scara aia vei plota... 1:100 va insemna chiar 1:100... si 1:20 va insemna chiar 1:20.

Evident nimic nu te impiedica sa desenezi in Metri sau Centimetri sau chiar Kilometri... dar atunci cu siguranta vei sta sa faci tot felul de calcule si incercari ca sa printezi la scara la care vrei. Daca ai mai si inceput desenul in modul "Imperial" (cu acad.dwt in loc de acadiso.dwt) atunci chiar ca ai incurcat-o rau de tot cu scara.


Iata un tabel de conversie a scarii de plotare in AutoCAD pentru desenatul in metri, unul pentru centimetri si apoi acelasi tabel pentru desenul in milimetri... decideti voi care e mai logic!

Daca desenez in metri...
Vreau sa plotez la scara: Trebuie sa aleg scara:
1:1 1000:1
1:20 50:1
1:50 20:1
1:100 10:1
1:200 5:1
1:500 2:1
1:1000 1:1
1:10000 1:10

Daca desenez in centimetri...
Vreau sa plotez la scara: Trebuie sa aleg scara:
1:1 10:1
1:20 1:2
1:50 1:5
1:100 1:10
1:200 1:20
1:500 1:50
1:1000 1:100
1:10000 1:1000

si acum daca desenez in milimetri...
Vreau sa plotez la scara: Trebuie sa aleg scara:
1:1 1:1
1:20 1:20
1:50 1:50
1:100 1:100
1:200 1:200
1:500 1:500
1:1000 1:1000
1:10000 1:10000

Buna practica in desenul AutoCAD

Buna practica in desenul AutoCAD este sa desenezi in milimetri (1UNIT=1mm)*!
De ce?... pai pentru ca scara de ploare este gandita in milimetri, pentru ca toate blocurile cu care AutoCAD-ul vine in DesignCenter-Metric sunt facute pentru desen in milimetri, pentru ca default la "Insertion Scale" in fereastra UNITS si la "Block Unit" in fereastra "Block Definition" este Milimeters, pentru ca daca inserezi rastere la scara la care au fost desenate rasterul se va insera in milimetri**... si tot asa.
Practic AutoCAD-ul desi nu pare foarte interesat de unitatile de masura pe care le alegi... e totusi "pregatit" pentru milimetri... si daca alegi altceva fara sa-i spui si lui in toate ferestrele in care trebuie te va pedepsii cum poate.
Sa vezi cum e daca la tine care ai ales sa desenezi in metri, ajung desenele altor useri AutoCAD, care nici ei nu deseneaza conform cu "buna practica" in milimetri, dar au ales sa deseneze in centimetri. Sa vezi atunci cum o sa fie cand o sa vrei sa pui in acelasi desen ce ai facut tu... cu ce a facut celalalt... si sa plotezi la o anumita scara. Atunci o sa intelegi cat de simplu era daca toata lumea incepea desenul in modul metric (cu acadiso.dwt) si desena in milimetri.

De ce nu deseneaza toata lumea in milimetri?

Unul din motive este hartia... mai exact obisnuinta de a desena pe hartie. Daca vreau sa fac pe hartie un desen scara 1:100 voi desena pe hartie direct 1:100... daca vreau sa fac scara 1:50 voi desena 1:50... ca atat incape pe hartia mea. Pe calculator insa nu e asa. Pe calculator incape oricat. Pot sa desenez scara 1:1 si apoi sa scot pe hartie ce scara vreau eu, de cate ori vreau eu, cum vreau eu. Asa ca daca nu ai in spate douazaci de ani de desenat la planseta ar fi bine sa te obisnuiesti de la inceput sa desenezi 1:1. Daca ai... ar trebui sa te bucuri ca nu mai esti la planseta si sa profiti de noile posibilitati.

Un alt motiv important este cotarea. By default, programul coteaza ce vede. Daca desenez o linie de 1 metru desenand in milimetri o fac lunga de 1000 de unitati... adica 1000 de milimetri. Daca vreau sa o cotez va aparea o cota cu dimensiunea de 1000. De cele mai mute ori cotarea nu se face in milimetri asa ca pe cota nu vreau sa scrie 1000.
Si atunci ce fac? Pai desenez direct in unitatile in care o sa cotez ca sa se potriveasca cand incep sa trag cotele.
GRESIT! sau ma rog, nerecomndat....
E ca si cum ai face tavanul casei la 2 metri pentru ca e mai simplu sa schimbi becurile (nu e cea mai reusita analogie dar ideea conteaza).
Revenind la cotele noastre, AutoCAD-ul iti ofera posibilitatea de a cota in ce vrei tu... din nou trebuie doar sa-i spui. In stilul de cotare(Dimension Style Manager) la Primary Units exista Scale Factor (da... inca un loc unde apare scara!) doar ca aici default e 1 ceea ce inseamna ca 1000 de unitati vor fi cotate cu 1000... dar daca modificam in 0,001 o sa coteze 1000 de unitati cu 1... si uite asa desi desenam in milimetri cotam in metri, daca pun acolo 0,1 o sa coteze 1000 de unitati cu 100... si uite asa am desenat in milimetri si am cotat in centimetri... si tot asa. Deci nu e nevoie sa desenez in metri ca sa cotez in metri... ba din contra... desenez in milimetri si pot oricand sa cotez in ce vreau intr-o maniera logica.

Un al treilea motiv este comoditatea. In mod normal in functie de dimensiune si de obisnuinta fiecare evaluam un element real in metri sau centimetri. Pare mai comod sa si desenam asa pe calculator... pentru ca putem. De multe ori chiar este mai comod. Dar comodiatea la inceput poate costa mai tarziu... si de cele mai multe ori chiar costa! si pe tine si din pacate si pe cei care vor lucra cu desenul tau.

Pfuuuh! Gata am terminat!
deja ma simt mai bine... mai am concluziile

Concuzii:

  • AutoCAD nu are unitati de masura predefinite, noi ne alegem in ce desenam
  • In AutoCAD "buna practica" e sa desenezi in milimetri*, din multe motive
  • Daca totusi alegi sa desenezi in metri sau centimetri pregatestete sa faci calcule si sa sughiti mult daca dai desenul mai departe

* exceptia de la regula sunt desenele de farte mari dimensiuni (urbanism, edilitare, cadastru... etc) unde se deseneaza in metri din cauza distantelor foarte mari
** conditia este ca planul sa nu fie micsorat sau marit in procesul de scanare (scanat 1:1)

P.S. - Insertion Scale in fereastra UNITS te ajuta sa inserezi desene si blockuri facute in alte unitati decat cele in care ai decis tu sa lucrezi...te rog lasa acolo milimetri indiferent in ce desenezi, e mai bine pentru toata lumea :)
Printeaza aceast articol

43 comments:

  1. Felicitari pentru autorul acestui articol. Personal pe mine m-a ajutat sa cotez in metri dar sa lucrez pe model in cm.
    Multa sanatate si inca odata multumiri.

    RăspundețiȘtergere
  2. Esti varza baiatule.....da si autocadul are unitati predefinite si lucreaza in metri centimetrii sau inci,si nu numai .

    RăspundețiȘtergere
  3. Desi comentariul de mai sus este la limita bunului simt am decis totusi sa nu il cenzurez pentru ca adreseaza exact problema postarii si anume unitatile de masura in AutoCAD.


    Eu am explicat deja cat de bine am putut cum intelege AutoCAD-ul unitatile de masura. Iata mai jos cateva linkuri catre alte surse care explica acelasi lucru in limba engleza:


    "Most people who use AutoCAD, draw using decimal drawing units. What these drawing units represent is entirely up to the individual. However, you must decide what units you will use before you start drawing. One drawing unit could represent one millimetre, one centimetre, one metre, kilometre, mile, furlong or fathom. It is entirely up to you"
    Publicat de: http://www.cadtutor.net/ "


    First you need to understand AutoCAD does not see Inches, feet, meters or anything else in model space except UNITS. I know this is a bit confusing at first but, stick with me here."

    Publicat de: http://www.geocities.com/junglejimy/

    "AutoCAD is unitless. When you draw a line that goes from (0,0) to (1,0) AutoCAD knows the line is 1 "unit" long; however, is that 1 unit one meter? One foot? One light-year? This is up to the user’s interpretation. Note that there is a display style that can look like feet and inches (1’ 2"), but that is just a display style of the underlying otherwise unitless values."
    Publicat de: http://dwf.blogs.com/beyond_the_paper/

    Ultimul citat este din blogul lui Volker Joseph - Beta & Customer Success Manager la AutoDesk, ma gandesc ca o sti el ceva daca a scris: "AutoCAD is unitless."

    RăspundețiȘtergere
  4. Daca postezi o conversie si pentru cm ao fi ok. E incomod , obisnuit cu lucru in cm, sa lucrez in mm

    RăspundețiȘtergere
  5. OK, o sa apara cat de curand in post.

    RăspundețiȘtergere
  6. Buna ziua, poate sunt putin off topic, dar am o problema cu planuri de case americane in sistem imperial si as dori conversia in sistem metric, ma puteti ajuta? cu stima hercalin at gmail.com

    RăspundețiȘtergere
  7. @casabrasov
    1 inch = 2,54 cm / 1 ft = 30.48 cm
    scalarea desenelor cu factor 2,54 transforma desenele in care 1UNIT=1inch in desene in care 1UNIT=1centimetru, scalarea cu factor 25,4 va transforma desenele in care 1UNIT=1inch in desene in care 1UNIT=1milimetru.
    Sfatul meu este sa determinati unitatea de masura in care sunt desenate planurile dvs. imperiale (1UNIT=?), apoi sa hotarati unitatea de masura in care doriti sa transformati (ex.:1UNIT=1mm), apoi un simplu calcul va determina factorul cu care trebuie marit sau micsorat desenul pentru a-l aduce la unitatea de masura dorita.

    RăspundețiȘtergere
  8. @Florin
    am adaugat si un tabel de conversie a scarii de plotare din PaperSpace pentru desenul in centimetrii

    RăspundețiȘtergere
  9. Foarte folositor articolul. Nu exista explicatie mai clara. Succes in continuare la astfel de articole. Mersi mult.

    RăspundețiȘtergere
  10. foarte frumos si eficient felul in care povestesti lucrurile. am si eu o intrebare si ma gandesc ca vei putea sa imi raspunzi pentru ca te avd priceput in ale autocadului.
    problema e in felul urmator desenez in model, asa cum si tu bine sfatuiesti la 1:1, trec ulterior in layout si creez un viewports la o alta scara decat 1:1. pana aici cred ca am fost clar.
    dupa ce creez acest viewports sa zicem la scara 1:50, daca as masura fara sa intru in viewports (model), nu stiu cum sa explic in termeni de specialitate, la 1000 mm ar trebui sa imi corespunda 20 mm, e din pacate nu, imi apar tot 1000 de mm. acest lucru apare doar al acad 2007, la cele anterioare nu se intampla asa ceva. ai idee despre ce e vorba? trebuie vreo setare de undeva?
    multumesc mult ca ai citit ceea ce am scris.

    RăspundețiȘtergere
  11. @Mihai,
    Din pacate nu imi dau seama care e problema, am folosit putin spre deloc 2007. O sa fac si eu cateva incercari si daca aflu raspunsul revin cu detalii. Multumesc pt reply.

    RăspundețiȘtergere
  12. Salut. Spune-mi si mie te rog modul de calcul pentru a calcula conversia, de exemplu desenez in metrii si vreau sa plotez la scara 1:75 ce scara trebuie sa aleg, cum o calculez? Ms. mult.Bafta

    RăspundețiȘtergere
  13. buna, vreau sa desenez in mm, incep dupa instructiunila tale, ii dau in ortho comanda pl 2180 si imi face o linie ca nu ii mai vad capatul. daca incerc cu zoom out nu reusesc sa fac desenul mai mic ca sa il pot vedea tot. mai trebuie sa fac ceva setari inainte? multumesc

    RăspundețiȘtergere
  14. @ manu
    dupa ce ai tras linia tasteaza: zoom ENTER e ENTER si ai intrat in zoom extents, apoi vei putea sa zoom in si zoom out fara probleme

    RăspundețiȘtergere
  15. daca mai ai rabdare..
    am facut un dreptungi de 2182x18 din polyline si doresc sa mai fac unul care sa aiba o latura comuna cu primul dar la o anumita distanta de coltul primului dreptunghi, poti sa ma ajuti sa imi pozitionez cursorul fata de o referinta oarecare?
    multumesc

    RăspundețiȘtergere
  16. scuze de deranj, am reusit cu UCS sa imi stabilesc coordonatele de referinta si dupa aceea am contsruit dreptunghiul cu pl incepand de la o coordonata dorita fata de UCS.

    scuze de intrebare, dar in help nici nu stiam ce sa caut, eu abia azi am instalat autocad-ul si nu am facut nici un curs inainte.

    multumesc mult!

    RăspundețiȘtergere
  17. @manu
    cu placere! te-ai descurcat foarte bine, am publicat si a doua intrebare cu tot cu solutia ta pentru cine va mai avea nevoie

    RăspundețiȘtergere
  18. Super, daca asa ar merge lucrurile si in politica sau in viata de zi cu zi... altfel ar fi lumea. Multumesc pentru sfaturi... in limba romana... Ajutorul tau complet dezinteresat este de laudat.

    RăspundețiȘtergere
  19. Super articolul!!!Pe mine m-a ajutat enorm!Felicitari autorului!:) :-bd

    RăspundețiȘtergere
  20. vrei sa faci un tutorial de la a la z cu plotarea unei planse care sa contina, de exemplu un plan parte la sc 1:100 si cateva detalii constructive la sc de 1:20. orisicum este super ce faci cu ajutorul blogului acesta!felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  21. foarte bun articolul tau! m-ai salvat!:)

    RăspundețiȘtergere
  22. Foarte clar !! Mersi mult !

    RăspundețiȘtergere
  23. Foarte bine detaliat.
    Felicitari continuua asa!!!

    RăspundețiȘtergere
  24. Sa-ti dea dumnezeu sanatate omule. M-ai salvat prietene cu informatia de aici. Mii de ganduri bune iti trimit.

    RăspundețiȘtergere
  25. foarte bine.
    daca ar fi toti ca tine ...

    RăspundețiȘtergere
  26. am lucrat 3 ani in acad, constructii civile, dar ma chinuiau putin scarile si mai ales stabilirea scarii de plotare, fiindca printam deseori din model, nu din layout.
    aceste 2 posturi despre unitati de masura si scari ar trebui sa fie "cele 10 porunci" ale AutoCADului .
    sper sa continui cu tutoriale despre AutoCAD la fel de bine explicate.

    RăspundețiȘtergere
  27. Multumesc, A fost de folos.

    RăspundețiȘtergere
  28. Probabil nu mai e nimeni pe aici sa vada comentariul asta, dar de fiecare data cand incerc sa plotez in autocad, nu imi iese deloc cu ce ai scris mai sus. de obicei lucrez in metri, dar dupa ce am citit postul asta am deciz sa dau o sansa milimetrilor. am desenat, cand am vrut sa plotez, am ales la scara 1:50, asa cum mi se cerea in proiect. dar in layout aparea ceva super mic. nu mai pricep unde am gresit, ma innebuneste!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca desenul este metric (vezi partea I de la articol) nu prea are de ce sa nu ploteze bine. De asemenea mai e pe blog un articol cu plotarea din layout care poate ajuta. Daca nu si nu imi poti trimite un DWG sa vedem care e problema.

      Ștergere
    2. Multumiri , articol de mare folos !

      Ștergere
  29. Buna seara, as dori un pic de ajutor.. la ,,scara 1:50,,

    Dupa cum am inteles din articolul de mai sus,..

    1 cm pe desen devine 50 cm in realitate? nu imi este clar

    Multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Corect - 1cm pe hartie este egal cu 1cm X 50 = 50cm in realitate

      Ștergere
  30. Revin iara...
    deci la sc 1:50, 1 cm pe hartie este 50 cm in realitate, si 50 cm in realitate e 1 cm pe hartie.
    Adica, o lungime de 5 metri/500 cm in realitate, devine 10 cm pe hartie?! 4,60 metri in realitate devine 9,2 cm pe hartie?! iau lungimea in cm,adica 460 cm si impart la 50 cm? si asa iese 9,2 cm?! la sc 1:50.
    Multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din nou corect cu mentiunea ca impartirea se face la 50 ca factor de scara nu la 50cm. E o diferenta mai mult de semantica, rezultatul este corect. Ca principiu se imparte lungimea din realitate la factorul de scara (20, 50, 100 etc) si se afla lungimea pe hartie in aceleasi unitati in care a fost considerata lungimea initiala.
      Exemplu: 914cm in realitate la scara 1:25 vor fi pe hartie 925cm / 25 = 37cm.

      Ștergere
  31. Salut!
    Am trasat o linie de 10 cm in Acad. Dupa ce am scos foaia la imprimanta am masurat cu rigla sa vad cati cm are si nu avea 10 cm. De ce?

    RăspundețiȘtergere
  32. Daca am lucrat in metrii si vreau sa scot la scara 4:1 ce scara trebuie sa aleg? Ms

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este vorba de dimensiunea hartiei pe care vreti sa plotati. A0, A1, etc. Din aceasta cauza este corect sa lucram in mm. este mai usor la plotare. In rest acum trebuie sa calculati. Succes

      Ștergere
  33. FOARTE BUN ARTICOLUL.

    VA MULTUMESC SI VA DORESC MULTA SANATATE

    RăspundețiȘtergere