sâmbătă, aprilie 4

Plotare rapida din Layout

layout_plotLayout-ul in AutoCAD este solutia recomandata pentru plotare. Din pacate este pe cat de util pe atat de confuz. Probabil ca ii voi dedica un post lung si detaliat intr-o zi.

Astazi o sa explic cum se poate plota din Layout fara a sti mai nimic despre el. Este prima varianta de plotare cu Layout-uri pe care am folosit-o si in majoritatea cazurilor nu am mai avut nevoie de nimic altceva.

Voi discuta despre:
  • concepte (pe scurt)
  • configurarea unui Layout pentru plotare
  • aducerea desenului in Layout
  • scalare si plotare

Concepte:
Layout-ul in AutoCAD este o foaie virtuala de hartie. Exact ce vedem "pe foaie" va iesi la plotter. Pentru a folosi aceasta "foaie" trebuie sa o definim si sa punem desenul pe ea. Definirea se face din Page Setup Manager. Desenul se aduce folosind asa numitul Viewport. In AutoCAD desenam in mod curent in Model Space, Layout-urile se numesc Paper Space, Viewport-ul este o fereastra prin care vedem din Paper Space in Model Space.

Sa trecem la treaba:

Voi presupune ca desenul pe care vrem sa-l plotam este deschis si este desenat in milimetri. Daca nu este desenat in milimetri vor aparea niste calcule mai tarziu. Nu e o tragedie dar complica treaba inutil, vezi "Unitati de masura in AutoCAD - partea II" cand ai timp.

1. Trecem in modul Layout.

In partea de jos a ecranului exista tab-urile "Model" "Layout 1" si "Layout 2" (sau ceva asemanator). Click pe "Layout 1" pentru a-l face activ. Daca apare o fereastra o inchidem. Daca apare ceva pe "foaia de hartie" selectam tot si stergem (!important).

2. Deschidem Page Setup Manager.
Click dreapta pe" Layout 1" si apoi Click pe Page Setup Manager

3. Alegem setarile pentru foaia de hartie pe care vrem sa plotam.
In Page Setup Manager ne asiguram ca e selectat "Layout 1" si Click pe Modify.

Se va deschide fereastra Page Setup - Layout 1. Aceasta este o fereastra tipica de plotare in care selectam optiunile dorite ca si cum am plota din desen.

Alegem imprimanta, dimensiunea foii de hartie, stilul de plotare (daca avem vreunul) si orientarea paginii (Portrait/Landscape). In rest nu umblam la nimic. Click OK, Cick Close. Daca totul a mers bine ar trebui sa avem in fata o foaie goala de hartie care are pe margine un chenar cu linie punctata. Chenarul este suprafata maxima de plotare si depinde de marginile de ploatre ale imprimantei.

4. Avem foaia gata. Sa aducem desenul!
Tastam: MVIEW in linia de comanda urmat de Enter, apoi tastam F si din nou Enter. Daca am facut bine o sa apara un chenar cu linie continua peste chenarul cu linie punctata si in el o sa se afle desenul nostru cat incape de mare.
Ce am facut?
Am creat un Viewport cat toata suprafata de printare a foii cu optiunea Fit a comenzii MVIEW, sau cum am zis mai devreme – am creat o fereastra prin care ne uitam din Paper Space in Model Space.

5. Punem desenul la scara
Deschidem Toolbar-ul "Viewports" (Click dreapta pe un oricare alt Toolbar si bifeaza Viewports).

Selectam pe ecran Viewport-ul nostru cu Click pe conturul lui (chenarul de pe marginea foii). Alegem din bara Viewports scara la care vrem sa plotam* si planul nostru se va scala singur.

 
6. Aranjam desenul in pagina
In momentul acesta avem foaia de hartie si desenul pus la scara. Tot trebuie sa mai facem este sa-l aranjam putin in pagina. Asa cum este acum nu putem sa selectam nimic cu exceptia Viewport-ului dar rezolvam imediat:
Ne asiguram ca vedem toata pagina (Zoom Extents: dublu-Click pe rotita de la mouse). Apoi dublu-Click in interiorul Viewport-ului (undeva pe foaie). Daca a mers, marginile Viewport-ului vor deveni mai groase putin. Inseamna ca am intrat pe fereastra si acum putem lucra direct in desen.
Cu atentie, fara sa schimbam zoom-ul, miscam desenul cu Pan (apasa rotita de la mouse sau tasteaza P urmat de Enter si misca desenul) pana ajunge in pozitia dorita. Cand am asezat frumos desenul in pagina iesim din Viewport cu dublu-Click undeva in afara foii.
!Atentie: Orice modificare a zoom-ului va atrage schimbarea scarii de plotare, daca se intampla accidental iesim repede din Viewport (dublu-Click in afara lui) selectam Viewport-ul si ii setam din nou scara din bara Viewports.

7. Plotare
In momentul acesta pe ecran ar trebui sa avem foaia exact asa cum va iesi plotter. Desenul e la scara si asezat in pagina. Suntem gata de print!
Click-dreapta pe tabul "Layout 1" (jos in stanga) si Plot - OK (sau Preview daca nu ma crezi pe cuvant).

Bine de stiut:
- cand "intri" in Viewport cu dublu-Click apelezi de fapt comanda MSPACE(MS), ca sa iesi poti sa dai dublu-Click in afara viewportului sau sa tastezi PSPACE(PS)
- versiunile mai noi de AutoCAD au in partea de jos a Layout Space butonul Maximize Viewport care iti permite sa umblii in Model Space fara a iesii din Layout Space si fara a afecata scara Viewport-ului

Click pe buton - editeazi - Click iar pe buton

Pan
in modul Maximize Viewport nu va afecta pozitia desenului in Viewport asa ca pentru a-l pozitiona ramane necesar pasul 6.

Asta a fost! Am intrat in Layout, am setat imprimanta si foaia de hartie, am adus desenul intr-un Viewport cat toata foaia, l-am pus la scara, l-am aranjat frumos si l-am plotat. In realitate dureaza cam un minut si avantajul e ca toate setarile raman si pot sa printez oricand cu 2 Click-uri.

Uite si video:


Plotare placuta!

*Daca desenul e facut in milimetri alegem exact scara la care printam, daca e facut in metri sau altceva... spor la calcule. In postul "Unitati de masura in AutoCAD - partea II" am pus un tabel cu conversia pentru desenul in metri.
Printeaza aceast articol

20 comments:

  1. frumos prezentat. Cam asa lucrez si eu cu printarea, dar multi nu stiu sau au fost invatati gresit sa listeze din model, fac tot felul de calcule sa seteze hartia, sa faca un cartus la scara, etc. Muuuuult mai simplu e ca in aceasta prezentare. Ar fi trebuit sa le arati si cum sa puna un cartus.

    RăspundețiȘtergere
  2. foarte bune articolele, chiar m-au ajutat la niste proiecte ;)

    RăspundețiȘtergere
  3. utile articole!ar fi foarte folositoare o explicatie si in legatura cu cartusele si chenarele.sunt studenta la utcb,si nimeni din facultate n-a dat explicatii atat de coerente,de logice.

    RăspundețiȘtergere
  4. Sa-ti dea Dumnezeu santate,maestre.
    M-ai luminat cat nu m-au luminat multi in 6 ani de studentie inginereasca:)

    RăspundețiȘtergere
  5. Foarte clara si concisa prezentarea.
    Multumesc! In sfarsit am inteles si eu cum sta treaba cu layoutul asta!

    RăspundețiȘtergere
  6. multumesc mult m-au ajutat

    RăspundețiȘtergere
  7. Multumesc...abia acum m-am trezit!

    RăspundețiȘtergere
  8. buna, as vrea o adresa de mail unde te pot intreba ceva ce nu am inteles,multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In general evit publicarea adresei de mail direct pe blog pentru a evita spam-ul. Mai trimite un comentariu cu intrebarea si adresa ta de mail si iti voi raspunde direct pe mail fara a mai pubica comentariul.

      Ștergere
  9. Util articolul si folositor. Multumiri autorului pentru efortul depus.

    Ar fi posibil sa-ti faci timp sa-l dezvolti, mai exact sa prezinti si cazul in care am mai multe desene pe "model" si vreau sa generez in vedere printarii cate un layout pentru fiecare in parte?

    RăspundețiȘtergere
  10. Fac proiecte din 2002... am început cu proiecte de gaz, iar acum am o firma de arhitectura, eu fiind topograf... Sincer sa fiu nu inteleg "marile" avantaje ale plotarii din Layout...
    Eu m-am obisnuit sa lucrez in mm....
    Inainte lucram in cm si intr-adevar era mai greu.
    Acum lucrez in mm si e foarte sima plotarea din model, că dacă nu ar fi nu s-ar povesti.
    Faci planul, il incadrezi intru-n chenar A3 sau A2 si dai Print...
    Alegi window adică fereastra de printare, respectiv două colțuri opuse ale chenarului, alegi scara si gata... Ce nu e in regulă daca printez așa?
    Dacă așa m-am obișnuit și merge repede de ce ar trebui să complic lucrurile?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut Mihai, nu e nimic in neregula cu felul in care printezi. In AutoCAD exista mai multe feluri de a face orice, asta nu înseamna ca se exclud reciproc sau ca unul e mai bun ca altul. Fiecare folosește variantele cu care se simte confortabil și pe care le considera eficiente. Ce e pentru tine mai complicat poate fi pentru altcineva mai simplu și invers.
      P.S. Si eu folosesc in anumite situații plotarea din model space cu chenare pe formatul paginii.

      Ștergere
    2. Am tot respectul pentru dumneavoastră, dar mai mult am răspuns primului comentariu care suna cam așa: "multi nu stiu sau au fost invatati gresit sa listeze din model"
      Dumneavoastră totuși ați dat un răspuns corect postării mele.
      Mulțumesc și sănătate.

      Ștergere
    3. Multumesc si eu, sanatate si toate cele bune va doresc!

      Ștergere
  11. Mulțumesc și eu pentru aceste informații de mare pret! Aveam multe impedimente la plotare. Acum totul merge strună și proiectarea este mult mai ușoară!

    RăspundețiȘtergere
  12. Comentariile sunt de prisos. Multumesc! Respect!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc si eu, sper sa reusesc sa actualizez putin articolul, AutoCAD nu prea mai arata ca in imaginile din articol. Cometariile sunt intotdeauna binevenite :)

      Ștergere